Borsada Ceza Kavramı Ne Demektir?
Borsada Ceza Kavramı Ne Demektir?
İçerik 👇
Sermaye piyasasında bulunan araçların fiyatları, fiyat değişimleri, arz ve talepleri olayına istinaden yanlış ya da yanıltma durumu yaratmak ve uyandırmak maksadıyla alım ya da satım işlemi yapanlar, emir talebi verenler, emir iptali yapanlar, emir değişimi yapanlar ya da hesap hareketlerinde bulunanlar iki yıl ile beş yıla kadar olan hapis ve beş bin günden başlayıp on bin güne varan adli para cezası alırlar. Fakat, bu suçtan itibariyle verilecek adli para cezası miktarı, suçun işlenmesinden dolayı elde edilmiş menfaatten az olamamaktadır.” ifadesi kullanılmıştır.
Borsada Ceza Kavramı Ne Demektir?
Bu duruma ek olarak “Sermaye piyasasında var olan araçların fiyatını, değerini ya da yatırımcıların kararını etkilemek maksadıyla yalan, yanlış ya da yanıltacak şekilde bilgi verenler, söylenti çıkaranlar, haber verenler, yorum yapanlar ya da rapor hazırlayanlar veya bu olayları yayanlar ve bu maksatla menfaat sağlayanlar iki yıldan başlayarak, beş yıla varan hapis ve beş bin güne kadar olan adli para cezası alırlar.
İşlem bazlı piyasa dolandırıcılığı nedir?
İşlem bazlı manipülasyon
İşlem bazlı piyasa dolandırıcılığı hakkında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından açıklık getirilmiş ve şu şekilde ifade edilmiştir;
SPKn’nun 107/1 maddesinin hükmünde yer alan suçun maddi dayanağı “sermaye piyasasının araçlarının alım ve satım işlemini yapmak, bu konuda emir vermek, emir iptali yapmak, emir değişikliği yapmak ya da hesap hareketlerinde değişikliğe gitmek” şeklinde ifade edilmektedir. Sermaye piyasasının araçlarının fiyatları belirlenirken arz ve talep kavramlarının ekonomik kurallar içerisinde sağlıklı şekilde oluşmasına engel olan herhangi bir alım ya da satım, emir işlemi verilmesi, verilen emirlere ait iptaller, değişim yapılması ya da hesap hareketlerine yeltenmek piyasa kuralları çerçevesinde ‘yanlış ya da yanıltıcı durum uyandırmak’ şeklinde nitelendirilebilir.
Bahsi geçen işlemlerin şartlarının ‘elverişli’ olması, yani sermaye piyasasının araçlarının fiyatları üzerinde, fiyat değişim durumlarında, arz ve taleplerde yanlış ya da yanıltıcı izlenim uyandıran niteliklerde bulunması gerekmektedir. Alım ve satım işleminin yapay ya da hileli olması maddi unsurun varlık miktarının da etkiler.
Diğer bir yandan, yalan ve yanlış görünüm uyandıran işlemlerin miktarı konusunda bir alt ve üst limit söz konusu olamamaktadır. İlgili payın piyasası üzerinde kontrolü sağlayarak fiyat üstünlüğü kurmaya çalışan bir piyasa dolandırıcılığı adına gerekli oran çok fazla olabileceği gibi, payın kapanış fiyatının belirlenmesi için borsada yer alan asgari işlem oranı olan bir adet miktarı alış işlemleri de piyasanın dolandırılmasına sebep olabilmesi muhtemel niteliktedir.
İlgili Yazılar
Resesyon Nedir?
Bu gün sizlere makalemizin başlığından aydın olacağı üzere Resesyon hakkında konuşacağız. Bu makalemizde sizler şu…
Borsada İşlem Nasıl Yapılır?
Borsada İşlem Nasıl Yapılır? Uzman bir borsacı ile yatırım yapın Borsada işlem yapmanın en basit…
Coronavirüsün Borsa Üzerindeki Etkileri
Corona virüsün Borsa Üzerindeki Etkileri Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan corana virüs hastalığı bütün dünyada…
Swap Maliyetleri Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
Swap Maliyetleri Nedir ve Nasıl Hesaplanır? Swap kelimesinin anlamı değiştirme, takas etme gibi anlamlara geliyor.…
Brüt Takas Nedir ve Hisse Senedi Brüt Takasa Nasıl Alınır?
Brüt Takas Nedir ve Hisse Senedi Brüt Takasa Nasıl Alınır? Brüt takas nedir sorusu merak…
Borsada Kazanmak 2020
Borsada Kazanmak 2020 Borsyıllık a ortalama getirisi% 10- bir banka hesabında veya tahvilde bulabileceğinizden daha iyidir.…
Login
Register